Користь фермерського молока

5-31-2020

 


Існують навіть цілі релігійні течії, збудовані навколо цього продукту, причому досить численні. Хтось вважає молоко виключно корисним, хтось, навпаки, вважає, що дорослій людині воно вже не настільки потрібно, як дітям. Хтось запевняє, що тільки парної продукт володіє цінними властивостями, хтось навпаки, п’є виключно ультрапастеризоване — мовляв, так надійніше. Також хочемо вам порекомендувати ТОВ «Молоко Вітчизни»

Але правда, як завжди, десь посередині. Спробуємо розібратися.

Міф 1. Молоко погано засвоюється дорослими людьми.

Один з найбільш стійких міфів, якому, до речі, вже понад 100 років. Нібито в організмі дитини виробляються спеціальні ферменти для розщеплення молока і до його дорослішання вживати продукт можна і потрібно. Але після 20 (наводяться варіанти 30 і навіть 40 років) ферменти вже відсутні і цінні речовини і мікроелементи дорослим організмом просто не засвоюються.

Численні і різноманітні експерименти, які проводилися дієтологами і фізіологами різних країн беззастережно розбили цей міф в пух і прах. Ніяких «особливих дитячих лактоферментов» в організмі немає і бути не може. Якщо у людини здорова травна система, то він чудово засвоює молоко в будь-якому віці, і пити його можуть без усякого побоювання, як кажуть, і старий і млад. Більш того, в старшому віці вживати молочні продукти потрібно навіть частіше, ніж у молодості. Справа в тому, що в молоці міститься легкозасвоюваний кальцій, основний будівельний матеріал кісток. І регулярне вживання молока або кисломолочних продуктів знижує ризик «вимивання» кальцію у літніх і розвитку остеопорозу – «крихких кісток».

Міф 2: Корисно тільки парне молоко.

Частка правди в цьому є. Найсвіжіший, парної продукт, тільки що з дійки, дійсно володіє більш високою концентрацією корисних вітамінів і мікроелементів. Крім того, у нього вище жирність — тобто і енергетична цінність теж більш значна.

Але отримувати такий продукт можна хіба що від домашньої ферми, зі свого господарства, і від здорових тварин при правильній технології доїння. Причому вживати парне молоко потрібно дуже швидко — вже через 8-12 годин в ньому, навіть охолодженому, починаються гнильні зміни. Так що купуючи нібито «фермерський продукт» потрібно бути на 100% впевненим у його якості, свіжості та ветеринарної безпеки. А якщо «полторашка» парного продукту куплена у придорожнього торговця, то звичайно, ніхто вам таких гарантій не дасть.

Міф 3: Пастеризація «вбиває всі корисні речовини

Насправді немає. Пастеризація — це короткочасове нагрівання продукту з подальшим різким охолодженням. Вона вбиває тільки бактерії, які викликають гнильні зміни і гальмує в цілому нешкідливий, але не завжди потрібний процес кисломолочного бродіння. Розпаду ж основних корисних компонентів молока не відбувається. Так що цінність пастеризованого молока лише трохи менше парного, але при цьому гарантія безпеки при дотриманні строків та умов зберігання – незрівнянно вище.

Міф 4: Молоко в картонних пакетах — з консервантами, тому так довго зберігається.

І знову немає. На великих заводах, які дорожать своєю репутацією, консервація з застосуванням додаткової «хімії» взагалі не застосовується ні при яких умовах.

Міф же народився з-за того, що в картонні пакети, як правило, розливають продукцію, що пройшла більш прогресивну ультрапастеризацію. Це ще більш сильний миттєве нагрівання молока до температури вище 100С і моментальне ж охолодження до 5-7С. На весь процес йде близько секунди, що дозволяє позбутися від бактерій при збереженні елементного складу. УП-молоко у герметичній тарі зберігається до місяця.

До речі, наявність консервантів нескладно перевірити і в домашніх умовах.

Відкрийте свіжу упаковочку ультрапастеризованого молока, налийте в чисту скляну банку, додайте пару столових ложок свіжого йогурту або кефіру в якості закваски і поставте в тепле місце (можна використовувати і сухі закваски, наприклад, з аптеки, але часу тоді знадобиться більше).

Живі йогуртові (або кефірні) бактерії, розмножуючись, за дві години перетворять ваше молоко в нову порцію кисломолочного продукту. На цьому принципі, до речі, працюють з йогуртниці, що стали настільки популярними у любителів здорового харчування).

Якби молоко було з консервантами, то бактерії б не змогли розмножуватися і ніякого кисломолочного продукту за 2 години не вийшло.

Не вірите? Спробуйте самі і переконайтеся!

Міф 5: У молоці з магазину є антибіотики — і це дуже шкідливо

Насправді у ветеринарії взагалі і на молочних фермах у тому числі використання антибіотиків — явище, загалом, звичайне. Корови, трапляється, хворіють, і їх лікують антибактеріальними препаратами. Причому таке ж лікування отримують і тварини в домашніх господарствах, якщо господарі звертаються до ветеринара.

Однак продукт, який відправляють на завод, антибіотики не потрапляють. Після проведення курсу лікування молоко тваринного п’ять днів не відправляють на переробку, а утилізують. Це потрібно, щоб в організмі не залишилося навіть слідів ветпрепаратів.

А от у випадку покупки продукту у фермерів ще велике питання — виливав той п’ять днів молоко від корови, якій ветеринар прописав антибіотики? На великі ж заводи продукт приймають тільки після проходження відповідних лабораторних аналізів, що гарантують якість і безпеку.